Sobota, 20 sierpnia 2022
"Teatr zaczyna się od wieszaka, a restauracja od kuchni".
Czy zgadzasz się z tym powiedzeniem? Z tą różnicą, że wieszak widzi każdy, kto zdecyduje się spędzić swój wolny czas w kulturze. Jednak kuchnia restauracyjna, jak i każde inne podobne miejsce, ma swój własny świat, z licznymi zasadami i wielką odpowiedzialnością za zdrowie gości. Wszystko jest oznakowane: od sprzętu po mrożone kotlety. Są to wewnętrzne zasady i przepisy, które są niezbędne dla wszystkich zaangażowanych w proces.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę jako jadłodajnie?
Gdy widzimy zapakowany towar w otwartej gablocie, gdy zamawiamy dostawę naszych ulubionych potraw, lub gdy kupujemy je na wagę w specjalnym dziale, gdzie obsługuje nas sprzedawca, powinniśmy zwrócić uwagę na etykietę. Zgodnie z przyjętymi zasadami towarzyszy on każdemu produktowi, na który konsument zwrócił uwagę zgodnie z przepisami technicznymi Unii Celnej "Produkty spożywcze w zakresie ich oznakowania" (TR CU 022/2011). Rozporządzenie stanowi, że produkty spożywcze w opakowaniach konsumenckich i/lub transportowych podlegają obowiązkowi etykietowania.
Co musi zawierać etykieta?
Za nieprzestrzeganie przepisów dotyczących etykietowania przewidziana jest odpowiedzialność administracyjna (art. 14.7 i 14.8 kodeksu wykroczeń administracyjnych). Ustawa federalna z dnia 02.01.2000 r. N 29-FZ (znowelizowana 13.07.2015 r.) "O jakości i bezpieczeństwie środków spożywczych" stanowi, że wszystkie produkty bez oznakowania/określonego terminu przydatności do spożycia nie mogą znajdować się w obrocie i mogą zostać zajęte i zutylizowane po przeprowadzeniu kontroli przez odpowiednie organy.
Zalecamy jednak, aby przy wyborze i zakupie swoich ulubionych produktów spożywczych czytać etykiety. Radzimy zwracać szczególną uwagę na datę produkcji i datę ważności. Bez względu na to, jak bardzo chroni nas prawo, na pierwszym miejscu jest świadomy wybór kupującego.
Życzymy smacznych i świeżych zakupów!