Wtorek, 25 stycznia 2022

Etykietowanie chleba

4 listopada 2021

Rospotrebnadzor w artykule z 16 lipca 2019 r. podsumował gorącą linię jakości i bezpieczeństwa dla wyrobów piekarniczych i cukierniczych od 21 czerwca do 5 lipca 2019 r. i udzielił porad kupującym.

">

Na co więc zwracać uwagę kupując ulubiony chleb lub bochenek? Etykieta, oczywiście. Producent powinien na nim podać datę produkcji i termin ważności. Należy pamiętać, że pieczywo białe zachowuje swoje zdrowotne właściwości do 24 godzin, pieczywo czarne do 36 godzin, a produkty o wadze poniżej 200g powinny być przechowywane nie dłużej niż 16 godzin. Należy również zwrócić uwagę na składniki. Powinien być wolny od konserwantów, barwników, melasy, margaryny i tłuszczu kuchennego. Ważny jest również kształt produktu. Nie powinno być zgnieceń, powierzchnia powinna być czysta, a miękisz powinien być wolny od grudek i pustych przestrzeni oraz mieć jednorodną, porowatą powierzchnię.

Aby kupić pieczywo, należy wybierać dobrze wentylowane sklepy z wyposażonymi regałami i witrynami; nie zaleca się kupowania chleba "z ręki" lub na ulicy.

Ważnym zaleceniem jest, aby liczyć na zakup produktu tylko na następny posiłek lub przynajmniej na okres nie przekraczający terminu przydatności produktu do spożycia.

Jednym z naszych partnerów jest jedna z wiodących piekarni w regionie moskiewskim. Temat ten jest nam bardzo bliski również dlatego, że każdy z nas regularnie kupuje swój ulubiony chleb, smaczny bochenek do herbaty czy pachnące ciasto. Mamy szczerą nadzieję, że zalecenia Rospotrebnadzoru pomogą Państwu dokonać właściwego wyboru przy zakupie pieczywa. Zwróć uwagę na etykietę; mówi Ci ona wiele i jeszcze trochę.